Sokan féltették a Barcelonát a BL-kiesés után a két kegyetlenül nehéznek ígérkező idegenbeli túra előtt, mondván: mély sebet ejtett a gárdán az Inter elleni kudarc. Szerencsénkre éppen az ellenkezője történt: A gárda a vártánál sokkal magabiztosabban, és rendkívüli mentális erőről tanúbizonyságot téve vette az első akadályt és "süllyesztette el a Sárga tengeralattjárót".

Guardiola semmi meglepőt nem húzott a kezdőcsapatot illetően: a pályán mostanában bóklászó Ibrahimovicsot nem késztette arra, hogy fárassza magát, nyugodtan üldögélhetett a kispadon, ráadásul Henry is közelről szimatolhatta a zöld gyep illatát. Maxwell visszakerült a balszélre, Puyol a védelem tengelyébe, középen pedig Iniesta hiányában a Busquets-Xavi-Keita trió kapott lehetőséget, ezúttal tehát Touré volt a kimaradó. Elöl a saját nevelésű "törpesereg", Messi, Krkics és Pedro feladata volt elsősorban Diego López kapujának ostroma.

Óriási iramban kezdődött a találkozó. Az embernek az az érzése támadt, hogy BL vagy Premier League találkozót néz. Szegény Gazpacho alig mert kimenni sörért, attól tartván, hogy lemarad valamiről. S valóban: volt feljegyezni való bőven. Az első komolyabb lehetőség a hazaiak előtt adódott, ekkor Victor Valdés mentett nagyon rossz helyre, ám (amint később Puhl Sándor felhívta rá a figyelmünket) a lesen tartózkodó Nilmar végül rossz megoldást választott, és az üres kapu fölé emelt. A túloldalon Messi egy gyönyörű, lágy íveléssel próbálkozott, ám López kapus résen volt, és sikerült a léc fölé tolnia a labdát. Még mindig csak a nyolcadik percben jártunk, amikor Nilmar már a második gólját szerezhette volna, de egy nagyszerű összjátékot követően csúnyán kapu fölé bombázott, holott óriási ziccerben volt (ezúttal is).

A túloldalon sokkal kíméletlenebbek voltak a Blaugrana játékosai: Xavi szokásos zseniális passzal ugratta ki Messit, aki nem kevésbé zseniálisan vette át azt, majd ballal, éles szögből bombázott a hazaiak kapujába. 0-1! Szegény Lópezt még az is megtréfálhatta, hogy a menteni igyekvő Godin lábán megpattant a labda. A csalódott Barca-játékosok (és Laporta elnök) arcán ekkor volt először felfedezhető valamiféle megkönnyebbülésszerűség. Az iram továbbra sem hagyott alább, de a játék képe annyiban változott, hogy a hazaiak előtt már nem igen adódott komolyabb gólszerzési lehetőség. Cazorla, Ibagaza, Rossi és Nilmar teljesen habkönnyű volt, nem igazán voltak képesek megtartani a labdát. A vendégek nyomása a harmincharmadik percben érett ismételten góllá, ekkor Xavi szabadrúgásból ívelt nagy koncetrációt követően López kapujának bal oldalába. 0-2. Akár a sorfalat, akár a hazai hálóőrt hibáztatjuk, egyikkel sem járunk túl messze az igazságtól. (350. spanyol élvonalbeli meccsén 35. gólját szerezte immár a katalán irányító!) Hét percre rá elérkezett Krkics ideje. Xavi labdájának ezúttal is "szeme volt", az ifjú titán pedig miután megkerülte Gonzalót, egyet tolt a labdán, és nagyon okosan előtte azt a kimozduló López lába mellett a hosszú alsóba. 0-3! Végleg eldőlni látszott ekkor a találkozó.

A második félidő valamivel kiegyenlítettebb játékot hozott, az irammal továbbra sem volt különösebb baj, talán valamivel pontatlanabbak voltak a játékosok, mint ahogy azt tőlük megszokhattuk, és való igaz, helyzetből is jóval kevesebb akadt ekkor. Az első érdekesebb szituáció a hatvannyolcadik percben alakult ki, ebből aztán mindjárt szépített is a Villareal! Cazorla maradt lenn a földön a vendégek tizenhatosa előtt, majd Busquets "vállalta túl magát", és bonyolódott feleslegesen cselekbe az ellenfél térfelén, majd szokás szerint ő is lefeküdt pihenni egy kicsit. A hazaiak ezek után már nem reklamáltak túlságosan a labda kirúgásáért, hanem egyből megindították a csereként beálló Llorentét, aki állítgatás nélkül pöckölt Valdés kapujának jobb alsó sarkába. 1-3!

A következő tíz percben a Barca is jelezte, hogy szándékában áll még a gólszerzés ezen az estén, ám Messi (miután egy emberen túljutott) kapu mellé tüzelt, Pedro löketét pedig (ha nagy nehez is, de) hárította López. A hetnvekilencedik percben aztán érdekes jelenet zajlott le a pálya közepén. Llorente és Busquets kakaskodása után úgy tűnt, hogy Teixeira Vitienes játékvezető utóbbinak ad sárgát, ez pedig a katalán középpályás kiállítását jelentette volna, így enyhe értetlenség ült ki a a jelenlévők arcára, mikor a leballagó Busi helyére beállt Touré. Megjegyzem: Piros lap nem villant, a figyelmeztetést pedig (jogosan) a hazaiak támadója kapta.

 

A slusszpoén még hátravolt: Meseszép támadást követően (Ibra-Alvés-Xavi-Alvés volt a labda útja) sikerült megbontani a hazaiak védelmét, a brazil bekk pedig ezúttal pontosan játszott középre. Bár elsőre úgy tűnt, hogy Messi hosszan veszi át a labdát, éppen olyan hosszú volt ez az átvétel, hogy López elkezdhessen reménykedni, hogy eléri a labdát, de egy zseniális pöccintést követően már nyúlhatott is a háta mögé, hogy kiszedje azt a hálóból. 1-4.

A Barca tehát végül a vártnál sokkal magabiztosabban, 4-1-re diadalmaskodott a félelmetes El Madrigalban, és folytathatja harcát az utolsó elnyerhető trófeáért idén. Előnye ideiglenesen négy pont a ma este az Osasunát fogadó Real Madriddal szemben, én pedig magyarként és Barca-szurkolóként mi mást is kívánhatnék erre az estére, mint egy pár Vadócz-gólt a Santiago Bernabeuben?

Villarreal CF - FC Barcelona 1-4 ( 0-3 )
Villarreal, El Madrigal
22. 678 néző
Vezette:
Teixeira Vitienes

Villarreal CF: Diego López- Ángel, Gonzalo, Godín, Capdevila- Cazorla, Ibagaza (Senna, 46.), Bruno, Cani (Llorente, 46.)- Nilmar és Rossi (Fuster, 82.)

FC Barcelona: Valdés- Alvés, Piqué, Puyol, Maxwell- Xavi, Busquets (Touré, 79.), Keita- Messi (Jeffren, 89.), Krkics (Ibrahimovics, 84.) és Pedro

Gólszerzők: 0-1 - Messi (18.), 0-2 - Xavi (33.), 0-3 - Krkics (41.), 1-3 - Llorente (68.), 1-4 - Messi (87.)

A találkozó legjobbja a barcavideo.blog.hu szerint: Gerard Piqué

Noha Xavi is kiérdemelte volna ezt az elismerést, a címet én mégis a hibátlan mérkőzést lehozó Piquénak ajánlom, aki immáron több mérkőzés óta a katalán csapat legjobbja, míg Xavi igazából csak tegnapra nyerte vissza a tőle megszokott formáját. Piqué játékát látván (csodálván?) valóban felmerül az emberben a Fjodor által feltett kérdés: vajon melyik az a poszt, ahol ez a fiatalember ne állná meg a helyét?

A teljes mérkőzés letölthető innen: Első félidő: 1., 2., Második félidő (magyar kommentár!)

Reakció:

Bővebb összefoglaló:

0-1 - Messi

0-2 - Xavi

0-3 - Krkics

1-4 - Messi

Share/Bookmark


A bejegyzés trackback címe:

https://barcavideo.blog.hu/api/trackback/id/tr421967930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása