Ahogyan arra előzetesen számítani lehetett, nagy küzdelmet (és egy kiállítást) hozott a Cornellá-El Prat első Katalán Derbije. Amire talán kevesebben számítottak: a találkozó sokkal inkább a felesleges keménykedésekről szólt, mint magáról a futballról. S ami a legszomorúbb: sokszor bizony a Blaugrana játékosai is felvették az eléjük dobott kesztyűt.

Ismételten szolgált egy kisebb fajta meglepetéssel Guardiola, ugyanis újfent egy defenzívebbnek mondható összeállításban, Maxwellel a középpályán küldte csatasorba játékosait. Krkics, Henry és Ibrahimovics a padon kezdett, így igazán csak két támadó felfogású játékossal, Messivel és Pedróval álltak fel a gránátvörös-kékek. A középpályán az előzetes hírekkel ellentétben Touré is bekerült a kezdőcsapatba (Keita kárára), hátul Puyol húzódott ki a bal szélre, az ő helyét pedig Milito foglalta el.

Nagy iramban kezdtek a csapatok, és (kisebb meglepetésre) inkább az Espanyol játékosai veszélyeztettek többet- igaz, jelentősebb gólhelyzet (ekkor még) előttük sem adódott. A Blaugrana játékosai nem tudták olyan mértékben birtokolni a labdát, ahogy az tőlük megszokott, Pochettino mester tanítványai ugyanis rendkívül fegyelmezetten és agresszívan támadták le őket. Egy alkalommal azért Pedrónak sikerült megzörgetnie a keresztlécet: Jobb oldalról próbálta meg beadni a labdát, amely aztán a lécen landolt. Nem lett volna akármilyen teljesítmény, ha a hétközi félpályás gólja után egy ilyen találattal jelentkezik! A kevés lehetőség sok durvasággal párosult, és ami rendkívül meglepő volt: a Barca játékosaira is "átragadt" a hév, sokszor szabálytalankodtak feleslegesen, ráadásul a játékvezetővel, Undiano Mallencóval is sokszor értelmetlen (bár jogos) vitába keveredtek.

A játékrész legnagyobb lehetősége a hazaiak előtt adódott: Luis Garcia baloldali beadása egy csúsztatást követően jutott el a hosszún érkező Osvaldóhoz, ám közelről leadott lövését Valdésnek hatalmas bravúrral sikerült kapufára tolnia. Ezen kívül csupán Verdun kapu mellé szálló fejese érdemel említést, a Barca játékosainak tulajdonképpen egy kaput eltaláló lövése nem volt az első félidőben.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt: Valósággal harcoltak egymással a felek. A játékról nem is nagyon érdemes szót ejteni, gyakorlatilag nagyobb helyzet nélkül ért véget a találkozó, noha Messi és Xavi valóban minden tőle telhetőt megtett a gól érdekében. Az Espanyol játékosai azonban rendkívüli szervezettségről tettek tanúbizonyságot, egyik klasszisunkat sem engedték érvényesülni. Ha máshogy nem sikerült, hát szabálytalanság árán állították meg őket, s ebben sajnos Mallenco is remek partnernek bizonyult: gyakran a teljesen nyilvánvaló durvaságokat sem torolta meg sárga lappal. Ugyanakkor Alvés esetében megtette: A brazil bekk teljesen felesleges (ám jogos) sárga lapot szedett össze a 62. percben, így a Blaugrana emberhátrányban fejezte be a mérkőzést. Az már csak a Barca erősségét jelzi, hogy ez (ahogy korábban már megszokhattuk) a pályán egyáltalán nem volt érezhető.

Végül nem jött össze a győzelem, és azt kell mondanom, teljesen igazságos döntetlen született. A Barcelona előnye négy pontosra nőtt a ma este a Valenciát hazai pályán fogadó Real Madriddal szemben, és annak tudatában, hogy hátra van még két renkdkívül nehéznek ígérkező idegenbeli túra (Villareal, Sevilla), korántsem nevezném a bajnoki címért folyó versenyt lefutottnak...

RCD Espanyol - FC Barcelona 0:0
Barcelona, Cornellá - El Prat
39.263 néző
Vezette: Undiano Mallenco

RCD Espanyol: Kameni- Chica, Pareja, Víctor Ruiz, Dídac Vilà- Baena, Forlín, Callejón (Ben Sahar, 85.), Verdú (Iván Alonso, 78.), Luis García és Osvaldo

FC Barcelona: Valdés- Alvés, Piqué, Milito (Henry, 57.), Puyol- Touré (Keita, 57.), Busquets, Pedro (Ibrahimovics, 82.), Maxwell, Xavi és Messi

Kiállítva: Alvés (62.)

A találkozó legjobbja a barcavideo.blog.hu szerint: Sergi Busquets

A sokat kritizált saját nevelésű védekező középpályás a mai napon remek teljesítménnyel válszolt a fanyalgóknak. Legtöbbször csak (durva) szabálytalanság árán tudták őt megállítani, a szokásosnál sokkal labdabiztosabb volt, ellenben az ellenfél támadásait remekül szűrte meg többnyire már saját térfelükön. Lefogadom, ha ezt a formáját állandósítani tudja, idővel a bíráló hangok is elcsitulnak.

A teljes mérkőzés letölthető innen.

Tekintsd meg a találkozó összefoglalóját videón!


A bejegyzés trackback címe:

https://barcavideo.blog.hu/api/trackback/id/tr221931003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása