Demoralizáló győzelmet aratott tegnap este az FC Barcelona csapata a Real Madrid otthonában. Az inkább küzdelmesnek mintsem látványosnak nevezhető mérkőzésen a győzelmük tulajdonképpen egyetlen percig sem forgott veszélyben, így aztán a madridi szurkolók csalódottsága teljességgel érthető.

Nem kis meglepetést szerzett Pep Guardiola azzal, hogy Daniel Alvést a csatársorba tette, hiszen korábban soha nem láthattuk még ilyen felállásban játszani az együttest. A jobb hátvéd pozícióját Puyol foglalta el, középen Piqué és Milito, baloldalt pedig Maxwell kapott lehetőséget. A középpályán Touré volt a kimaradó, itt Busquets, Keita és Xavi igyekezett osztogatni, Iniesta tehát még nem tudta vállalni a kezdőtagságot.

Hazai oldalon nem volt különösebb meglepetés: a középpályán Van der Vaart, Marcelo, Xabi Alonso és Gago jutott szóhoz, az egyesek által a kezdőbe várt Guti tehát csak a kispadon foglalt helyet. Hasonlóképpen járt Benzema is, a Real támadóalakzatát Higuaín és Cristiano Ronaldo alkotta.

Nem estek egyből egymásnak a felek, az első negyedórában csupán két tizenegyes-gyanús szituációt jegyezhettünk fel, de a játékvezető, Mejuto González mind Messi, mind Ronaldo esésénél (helyesen) továbbot intett. A labdát ugyan a hazaiak birtokolták többet, igazából egyetlen veszélyesnek mondható akció nem futott végig a pályán. Egészen a 31. percig!

Ekkor ugyanis Messi egy Xavival való egyérintőzést követően a Real védelmi vonala mögé került, majd (Albiolt becsapva) mellel maga elé tette a labdát, és a tehetetlen Casillas mellett jobbal a kapu közepébe lőtt. 0-1! Ezzel 27. bajnoki gólját szerezte már idén a kis argentin, s mindezt 28 meccsen!

A királyiak hátrányban sem kapcsoltak eggyel nagyobb fokozatra, a Barca szépen fokozatosan átvette tőlük a játék irányítását. Csak pontrúgások után tudtak igazán  veszélyeztetni- egy ilyen után Xabi Alonso fejelt hajszállal Valdés kapuja fölé.

Pep Guardiola aztán a második félidőre olyan mértékű változtatást hajtott végre, amilyet előnyben lévő csapatok edzői nem nagyon szoktak: Alvés visszajött eredeti helyére, a jobbhátvéd pozíciójába, Puyol átment a baloldalra, és Maxwell húzódott eggyel feljebb. A Real játékosai nem igen tudtak mit kezdeni a rendkívül szervezetten mozgó gépezettel: Marcelo és Cristiano Ronaldo lövései csak arra voltak jók, hogy "belőjék" Valdést.

Az 56. percben aztán újfent elnémult a Bernabéu közönsége: Pedro mutatta meg Xavinak, hova kéri a labdát, a karmester pedig laposan odavarázsolta. Az ifjú csatár úgy vette azt át, hogy azzal már is lépéselőnybe került őrzőjével (Arbeloával) szemben, és egyedül roboghatott Casillas kapuja felé. Nem is hagyta aztán kihasználatlanul a ziccert: Ballal ütemtelenül elpasszolta a labdát a kifutó hálóőr mellett. 0-2! Borzalmasan nehéz helyzetbe került tehát a királyi gárda!

Az 58. percben azért még majdnem sikerült izgalmassá tenniük a meccset: Van der Vaart ugorhatott ki teljesen egyedül, de talán túl korán ellőte a labdát, így Valdés hatalmas bravúrral hárítani tudott! Ezután kissé a brutalitásé lett a főszerep: a játékvezetőnek egyáltalán nem volt könnyű dolga, annyi kétes szituácó történt. Azt azért a szemére lehet vetni, hogy Sergio Ramos ugyan miért engedte a pályán maradni, miután teljesen feleslegesen beleszállt Messibe, aki az alapvonalnál kiguruló labdát fedezte (második sárgája lett volna ez a spanyol bekknek).

A 78. percben aztán ismét a Barca előtt adódott óriási helyzet: Xavi passzolt (sokadszor) lélegzetelállítóan Messihez, ám az Aranylabdás zseni ezúttal kissé elhamarkodott döntést hozott: kapásból lőtt, Casillas pedig bravúrral hárított.

A Real Madrid előtt nem nagyon nyílott lehetőség a szépítésre: Hiába állt be Benzema, Guti és Raúl, egyikük sem tudott igazán lendíteni a királyiak játékán. A hajrában is inkább csak küszködtek, egy kapu mellé szálló Benzema fejesen és egy kezezés utáni érvénytelen gólon kívül mást nem is igen jegyezhetünk fel részükről.

A Barcelona végül teljesen megérdemelten 2-0-ás győzelmet aratott, így Pep Guardiola új rekordot állított fel azzal, hogy egymás után négy "Klasszikust" nyert meg zsinórban, ráadásul a Blaugrana három ponttal meg is lépett riválisától, ami tulajdonképpen négynek felel meg, hiszen pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény rangsorol, abban pedig a katalánok a jobbak. Hét forduló van még hátra a bajnokságból, és ugyan nem dőlt még el semmi, lépéselőnybe került Xaviék: Hat győzelem szükségeltetik még a címvédésükhöz, sorsuk tehát a saját kezükben van! Az elsőt mindjárt szerdán begyűjthetik: hazai pályán a Deportivo La Coruna ellenében.

Real Madrid – FC Barcelona 0-2 (0-1)
Madrid, Santiago Bernabéu
75.000 néző
Vezette:
Mejuto González

Real Madrid: Casillas- Ramos, Albiol, Garay, Arbeloa- Gago, X. Alonso, Marcelo (Guti, 57.)- Van der Vaart (Raúl, 69.)- C. Ronaldo és Higuaín (Benzema, 79.)

FC Barcelona: Valdés- Puyol, Piqué, Milito (Márquez, 79.), Maxwell (Iniesta, 63.)- Keita, Busquets, Xavi- Alvés, Pedro és Messi

Gólszerzők: 0-1 - Messi (33.), 0-2 - Pedro (56.)

A találkozó legjobbja a barcavideo.blog.hu szerint: Xavi Hernández

A katalán karmester ismét fenségesen vezényelt: olyan temérdek mennyiségű pontos átadása volt, hogy az már emberfeletti, és noha gyakran háttérbe szorul a góllövőkkel szemben, nem szabad elfelejteni, hogy a Barcelona játékának minőségéért nagyrészt ő felel. Az utóbbi mérkőzéseken pedig arra egyáltalán nem lehet panasz.

A teljes mérkőzés letölthető innen: Első félidő: 1., 2.; Második félidő: 1., 2. (Magyar kommentár!)

Videó adatai:
Méret: 1,14 GB+1,12 GB
Hossz: 51+50 perc
Felbontás: 592x432
Formátum: avi

Tekintsd meg a találkozó összefoglalóját!

0-1 - Messi

0-2 - Pedro

Reakció


A bejegyzés trackback címe:

https://barcavideo.blog.hu/api/trackback/id/tr691911057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása