Ma kora délután bemutatják a nagyközönség számára az FC Barcelona első nyári szerzeményét, a spanyol válogatott klasszis csatárát, David Villát, aki negyven millió euro ellenében cserélt klubot, és négy évre kötelezte el magát a gránátvörös-kékekhez.

Villa már tavaly nagyon közel állt ahhoz, hogy a Barcelona játékosa legyen, de akkor még sokallta a klubvezetés az ötven millió eurós vételárat, Manuel Llorente elnök pedig nem volt hajlandó engedni. Idén azonban tovább mélyültek a Valencia anyagi gondjai, hiszen június harmincadikáig egy igen komoly összeget kénytelenek törleszteni, s mivel Villa is kifejezte azon szándékát, hogy a Blaugrana játékosa óhajt lenni, a tárgyalások renkdívül gyorsan és gördülékenyen lezajlottak, s végül sikerült megállapodni a tavaly kínált összegben, vagyis negyven millió euróban.

Ugyan Villa nem szorul különösebb bemutatásra a spanyol futball szerelmesei számára, azért nagyvonalakban érdemes áttekinteni eddigi pályafutását: A huszonnyolc éves csatár Langreóban látta meg a napvilágot, és (akárcsak Luis Enrique) a helyi futballcsapatban kezdett el futballozni 1991-ben. Nyolc évig szolgálta a klubot, majd a másodosztályú Sporting Gijónhoz igazolt, ahol 115 bajnoki mérkőzésen 51 gólt szerzett, s ez elegendő ajánlólevélnek bizonyult az első osztályú Real Zaragoza számára, amely 2003-ban szerződtette. Itt rögtön első idényében kupagyőzelmet ünnepelhetett, ráadásul a Real Madrid elleni döntőben maga is eredményes volt! A következő szezon nyitányaként a spanyol Szuperkupát is elhódították, ahol későbbi klubját, a Valenciát múlták felül, Villa pedig még egy évig szolgálta a klubot, s mindkét idényében húsz gól felett termelt! Szintén a klub anyagi nehézségei miatt volt kénytelen klubot váltani, és 2005 nyarán tizenkét millió euro ellenében a Valenciához igazolt. Öt éven keresztül volt a "Denevérek" meghatározó játékosa (akikkel begyűjtött még egy Copa del Reyt- 2008-ban a Getafét verték 3-1-re a döntőben), és mind az öt szezonjában az első helyen végzett a klub házi góllövőlistáján (sorrendben 28, 21, 22, 30, majd 28 góllal)! Idő közben a spanyol válogatottban is alapember lett, méghozza a spanyol legendát, Raúlt kiszorítva. Az albicelestével részt vett a 2006-os Világbajnokságon (három gólt szerzett a tornán), valamint az aranyéremmel tért vissza a 2008-as Európa Bajnokságról, ahol ráadásul négy találatával a torna legeredményesebb góllövőjének bizonyult, noha sérülés miatt már nem léphetett pályára a döntőben. A tavalyi Konföderációs Kupán bronzérmet szerzett, és (akárcsak az EB-n), itt is beválogatták a torna álomcsapatába. Eddigi 55 válogatottbeli fellépésén 36 gólt szerzett, a spanyol bajnokságban pedig 382 találkozón 203-at.

Elmondhatjuk tehát, hogy született gólvágót igazolt az FC Barcelona, és ha hozzávesszük még, hogy Villa nem csak középen, de akár a szélről indulva is képes komoly veszélyt jelenteni az ellenfél kapujára, nyugodtan kijelenthetjük, hogy Pep Guardiola taktikai repertoárja is bővült az érkeztével. Beilleszkedési gondjai remélhetőleg nem lesznek, hiszen Xavival és Iniestával már évek óta jó viszonyt ápol, ráadásul a válogatottban már jó pár alkalommal játszottak egymás mellett. Laporta ígéretéhez híven még a világbajnokság kezdete (és elnöki mandátumának lejárta) előtt lezárta első átigazolását, és ha hinni lehet a sajtónak, akkor máris készülődőben van a következő.

Interjú

Az érkezés

Nyilatkozata a Barca TV-nek

Bemutatása

Barca Toons

Pár valenciai gólja

Néhány válogatottbeli találata 2009-ből

Share/Bookmark


A bejegyzés trackback címe:

https://barcavideo.blog.hu/api/trackback/id/tr442020161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása