Nagy remények a nemzetközi porondon


Köszönhetően a hosszúra nyúló VVK-sorozatnak, és annak, hogy a Barcelonának az előző idény során sikerült elhódítania a spanyol bajnoki címet, az európai kupák történetében egyedülállló módon 1958 és '60 között párhuzamosan két nemzetközi sorozatban is érdekelt volt.

A Vásárvárosok Kupájának még 1958-ban címvédőként és esélyesként vágott neki a gárda. Ennek megfelelően az első fordulóban ellenfélül kapott FC Basel legyőzése nem is okozott számára különösebb nehézséget (2-1, 5-2). Tulajdonképpen ugyanez mondható el az előzetesen nehezebb ellenfélnek gondolt olasz Internazionaléról is: Az első, barcelonai mérkőzésen 4-0-s hazai siker született, míg a visszavágón idegenben is nyerni tudtak Herrera legényei, ezúttal 4-2-re. Talán ekkor fordult meg először a milánói klub vezetőinek fejében, hogy Herrera a segítségükre lehet, mindenesetre tény, hogy később végül együtt sikerült feljutniuk a csúcsra. Az elődöntőben Belgrád csapata várt a Blaugranára, és egy nyögvenyelős idegenbeli döntetlent követően (1-1, Evaristo volt eredményes a katalánok részéről) hazai pályán sikerült kiharcolniuk a döntőbe jutást (3-1; Kubala, Evaristo, Martínez).

A fináléban aztán az a Birmingham City várt rájuk, melyet az előző kiírás elődöntőjében csak nagy nehezen, harmadik mérkőzést követően sikerült elbúcsúztatniuk. A már 1960-ban lejátszott első mérkőzés ismét nehéz visszavágót sejtetett: Birmingham-ben 0-0ra végeztek a felek. Azonban öt héttel később, a Nou Camp-beli találkozón már sziporkáztak a gránátvörös-kékek: Martínez és Czibor góljával már a tizedik percben 2-0-ra vezettek, majd a második félidőben Czibor ismét, illetve Coll is betalált, így Hopper hajrában esett találata már csak a szépítésre volt elég. A Barcelona tehát 4-1-es összesítéssel a második kiírásban is elhódította a Vásárvárosok Kupáját!

Az FC Barcelona összes mérkőzése az 1958/60-as VVK-sorozatban

Döntő:

Birmingham City-FC Barcelona 0-0
1960.03.29., Birmingham, St. Andrew's
Vezette:
Nuffel (belga)

Birmingham City: Schofield, Farmer, Allen, Watts, Smith, Neal, Astall, Gordon,  Weston, Orritt, Hooper

FC Barcelona: Ramallets- Olivella, Rodri, Gràcia, Segarra, Gensana, Coll, Kocsis, Eulogio Martínez, Ribelles, Villaverde

 

FC Barcelona-Birmingham City 4-1 (2-0)
1960.05.04., Barcelona, Nou Camp
Vezette:
Nuffel

FC Barcelona: Ramallets- Olivella, Rodri, Gràcia, Vergés, Segarra, Coll, Ribelles, Eulogio Martínez, Kubala, Czibor

Birmingham City: Schofield- Farmer, Allen, Watts, Smith, Neal, Astall, Gordon, Weston, Murphy, Hooper

Gólszerzők: 1-0 – Martínez (3.), 2-0 – Czibor (6.), 3-0 – Czibor (48.), 4-0 – Coll (78.), 4-1 – Hooper (82.)

A VVK mellett a BEK-ben is vérmes reményeket tápláltak a Barcelona hívei. A tavalyi bajnokcsapat lényegében véve teljesen együtt maradt, és minden erejével a a serleg elhódítására törekedett. Az első fordulóban a CDNA Szófia kiejtése nem is okozott különösebben gondot: egy 2-2-es idegenbeli döntetlent követően hazai pályán 6-2-re hengerelt a Blaugrana, a mérkőzésen Kubala és Evaristo is mesterhármast ért el! A következő fordulóban az előzetesen nehéz diónak tűnő AC Milan volt az ellenfél. A Barca már az első mérkőzésen is villogott (hiszen 2-0-ra nyertek Milánóban), ám a Nou Camp-beli visszavágó ismét igazi gálát hozott: 5-1-re nyertek Kubaláék úgy, hogy egymaga három gólt szerzett, mellette Martínez és Segarra volt még eredményes. Hogy a felfokozott várakozás a tetőfokára hágjon, a Barcelona a negyeddöntőben 9-2-es összesítéssel búcsúztatta az angol bajnok Wolwerhampton Wandererst. Már hazai pályán is 4-0-ra nyertek a gránátvörös-kékek (gólszerzők: Villaverde 2, Kubala, Evaristo), idegenben viszont valósággal lemosták ellenfelüket a pályáról (5-2). A mérkőzésen Kocsis mesternégyest ért el, ez azóta is klubrekord a nemzetközi színtéren!

Az elődöntőben aztán az addigi egyeduralkodó, de a bajnokságban egyszer már legyőzött ősi rivális, a Real Madrid következett ellenfélnek. Mielőtt megtekintenénk ezen mérkőzések krónikáját, muszáj megemlíteni, hogy a makacs Kubala és a szigorú Herrera kapcsolata ekkorra már annyira elmérgesedett, hogy a tréner edzésmulasztás címszóval kitette Kubalát az első keretből. Ráadásul Czibor szolidaritást vállalt honfitársával: amíg őt nem hozzák vissza az első csapathoz, ő sem hajlandó pályára lépni. Nem tudjuk, mi lett volna, ha ők ketten is pályán vannak, de tény, hogy az első mérkőzés után a fővárosiak örülhettek: Di Stéfano duplájára és Puskás góljára barcelonai részről csak Martínez tudott válaszolni, így a királyi gárda 3-1-es előnnyel várhatta a visszavágót. A barcelonaiak viszont erőt meríthettek a pontosan egy hónappal korábban lejátszott bajnoki mérkőzésük eredményéből, mikor is éppen 3-1-re sikerült legyőzniük ellenfelüket. Ezúttal azonban elmaradt a bravúr: a Real idegenben is nyerni tudott 3-1-re (Kocsis, illetve Puskás 2 és Gento), így a hőn áhított BEK-serleg ezúttal is a madridiak kezébe került. (A legendás glasgow-i fináléban Di Stéfano három, Puskás pedig négy gólt szerzett, a Real pedig 7-3-ra nyert az Eintracht Frankfurt ellen.)

A vezetőség számára az újfent elhódított bajnoki cím sem volt elegendő: elbocsátották Herrerát, helyére pedig kinevezték az addigi másodedzőt, Enric Rabassát, aki rehabilitálta a magyarokat (Kubalát és Czibort), hogy azok egy hónappal később remekeljenek a Birmingham City elleni VVK-döntőben. Az argentin pedig (amint azt már említettem) később az olasz Inter edzője lett, és kétszer is Európa trónjára vezette a kék-feketéket.

Az FC Barcelona összes mérkőzése az 1959/60-as BEK-sorozatban


A bejegyzés trackback címe:

https://barcavideo.blog.hu/api/trackback/id/tr481796920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása