A legédesebb győzelmek

Hogy az 1982-83-as szezon végén mégsem volt keserű a culék szája íze, az nagyban két trófeának volt köszönhető: Elvégre mi lehet édesebb annál, mint egy hónapon belül két különböző sorozat döntőjében is pályára lépni a Real Madrid ellenében- és mindkét fronton diadalmaskodni?! Valószínűleg semmi...

A Copa del Rey-ben egyébként egyáltalán nem volt könnyű dolga a gárdának. Az első fordulóban ugyan még könnyű ellenfelet kaptak (a Celta Vigo szezon végén kiesett az élvonalból), ellenük sima 2-0-val jutottak tovább, a negyeddöntőben azonban már a későbbi bajnok Athletic Bilbaóval kellett megküzdeniük a legjobb négy közé jutásért. Az első mérkőzés sovány baszk sikert hozott, ezt pedig a visszavágón sikerült ledogoznia a katalánoknak: Carrasco, Alonso és Maradona gólja 3-0-ás kiütést, és 3-1-es Barca-továbbjutást eredményezett. Az argentin egyébként ebben a sorozatban is remekelt: Összesen három gólt szerzett, ebből kettőt a Real Sociedad elleni elődöntőkön. Rajtuk mellesleg kettős győzelemmel lépett túl a gárda (2-0 otthon, idegenben 1-2).

Következhetett hát a Real Madrid elleni döntő, melyre június 4-én, Zaragozában került sor. Mindkét gárda rendkívül komolyan vette az összecsapást köszönhetően annak, hogy egyikük sem nyert még semmit a szezon során (no nem mintha egy Barca-Reált lehetne másképp). A mérkőzésen viszonylag korán vezetéshez jutottak a gránátvörös-kékek: Maradona passzából Victor volt eredményes. Az apró termetű argentinnal egyébként ezúttal sem tudtak mit kezdeni a Real védői: Jobb híján temérdek szabálytalansággal próbálták őt megállítani. A madridiaknak jóformán helyzete is alig akadt, a második félidő elején mégis sikerült egyenlíteniük: Gerardo adta el csúnyán a labdát a saját tizenhatosán belül, Santillanának pedig már nem akadt nehéz dolga: jobbal az üres kapuba továbbított. Nem sokkal ezután még Maradona szerzett fejjel egy gólt, melyet azonban a játékvezető (nem tudni, miért) érvénytelenített. Mindenki elkönyvelte hát, hogy hosszabbításban dől majd el a kupa sorsa, nem így a Barcelona játékosai: Julio Alberto kavargatott a 90. percben a pálya baloldalán, majd miután megverte védőjét, remekül ívelt középre, az érkező Marcos pedig előrevetődve a kapuba fejelt. 2-1 tehát az utolsó percben, ráadásul egy gyönyörű csukafejessel! Innen már nem volt visszaút a Real számára, a Barcelona lett a Király Kupa győztese!

(A teljes mérkőzés letölthető innen.)

 

Nyolcaddöntő -02.02.   Celta Vigo - FC Barcelona 0-0  
Nyolcaddöntő -02.22.   FC Barcelona - Celta Vigo 2-0 Schuster, Alonso
Negyeddöntő -03.30.   Athletic Bilbao - FC Barcelona 1-0  
Negyeddöntő -04.13.   FC Barcelona - Athletic Bilbao 3-0

Carrasco, Alonso,

Maradona

Elődöntő -05.07.   FC Barcelona - Real Sociedad 2-0 Victor, Maradona
Elődöntő -05.21.   Real Sociedad - FC Barcelona 1-2 Marcos, Maradona

 

Döntő:

FC Barcelona - Real Madrid 2-1 (1-0)
1983.06.04., Zaragoza, La Romareda
Vezette:
García Carrion

FC Barcelona:  Urruti- Sanchez, Migueli, Gerardo, Julio Alberto- Victor, Schuster, Esteban (Moran)- Carrasco, Maradona

Real Madrid: Miguel Angel- Sanjose, Bonet, Metgod, Camacho- Angel, Gallego, Stielike, Juanito- Santillana, Salguero

Gólszerzők: 1-0 - Víctor (32.), 1-1 - Santillana (50.), 2-1 - Marcos (90.)

 

A Király Kupa mellett a Spanyol Labdarúgó Szövetség ebben az idényben először meghírdette a Spanyol Ligakupát is, amely azonban nem volt hosszúéletű. Már a lebonyolítás is érdekes volt: tulajdonképpen a szezon végeztével, júniusban játszották le az összes mérkőzést, a negyeddöntőtől a döntőig. Kezdésnek a Sporting Gijón érkezett ellenfélül, és rajtuk csupán 1-0-ás összesítéssel léptek túl a katalánok- a győztes gólt Maradona szerezte tizenegyesből. Az elődöntő első mérkőzésén aztán egygólos vereséget szenvedtek az Atlético Madrid otthonában, így a visszavágón kellett kiharcolniuk a döntőbe jutást. Ez pedig sikerült is-méghozzá nem akármilyen játékkal. A bajnoki bronzésmest, aki az utolsó fordulóban előzte meg a Blaugranát, végül 5-2-vel küldték haza. A gólokon Maradona, Schuster, Marcos, Victor és Carrasco igazságosan osztozott.

Következhetett hát a finálé, melyben ismételten a Real Madrid volt az ellenfél. És mivel a kiírás értelmében ennek a trófeának a sorsa oda-visszavágós alapon dőlt el, egy idényen belül öt El Clásicót láthatott a közönség! A Real Madridot joggal fűthette a bosszúvágy: azok után, hogy az utolsó fordulóban csúsztak el a bajnoki címtől, a kupadöntőben is az utolsó pillanatban esett találat miatt jutott csak nekik az ezüstérem. Mindezek ellenére úgy tűnt, hamar elveszítenek mindent: Egy góltalan félidőt követően 12 perc alatt kétgólos hátrányba kerültek hazai pályán (a második gólnál Maradona már az üres kapu előtt még egy visszafutó védőt is elfektetett), ám innen még sikerült felállniuk: Del Bosque és Juanito tulajdonképpen hat perc alatt döntetlenre mentette számukra a találkozót. A visszavágóra három nappal később került sor Barcelonában, ez volt az évad utolsó mérkőzése. A Barcelona volt talán kedvezőbb helyzetben, de még semmi sem volt lefutva. Különösen azok után, hogy Santillana a 15. percben a blancóknak szerzett vezetést. Szerencsére hamar sikerült az egyenlítés, Maradona hat perccel később tizenegyesből volt eredményes, miután Schustert felborították a tizenhatoson belül. A hátralévő időben aztán csak nem akart megszületni a mindent eldöntő gól. Pontosabban nem akart... egészen a 80. percig. Ekkor egy jobbról előreívelt szabadrúgás után Alexanco fejjel jutatta a labdát a Real hálójába, 2-1-re alakítva ezzel a mérkőzés állását, és biztossá téve a kupagyőzelmet az FC Barcelona számára. A spanyol bajnokság és a Vásárvárosok Kupája után tehát még egy trófeát sikerült elsőként (vagyis rögtön az első kiírásban) elhódítaniuk a gránátvörös-kékeknek.

 

Negyeddöntő -06.15.   FC Barcelona - Sporting Gijón 1-0 Maradona
Negyeddöntő -06.19.   Sporting Gijón
- FC Barcelona 0-0  
Elődöntő -06.19.   Atlético Madrid - FC Barcelona 1-0
Elődöntő -06.22.   FC Barcelona - Atlético Madrid 5-2

Maradona, Schuster,

Marcos, Victor,

Carrasco

 

Döntő:

Real Madrid - FC Barcelona 2-2 (0-0)
1983.06.26., Madrid, Santiago Bernabeu
Vezette:
Urizar Azpitarte

Real Madrid:  Agustin- Isidro, Salguero, Metgod, San Jose, Angel (Ito), Gallego, Del Bosque, Pineda (Garcia Hernandez), Santillana, Juanito

FC Barcelona: Urruti- Sanchez, Migueli, Alexanco, Julio Alberto, Victor, Schuster (Esteban), Alonso, Carrasco, Marcos, Maradona

Gólszerzők: 0-1 - Carrasco (51.), 0-2 - Maradona (57.), 1-2 - Del Bosque (63.), 2-2 - Juanito (69.)

 

FC Barcelona - Real Madrid 2-1 (1-1)
1983.06.29., Barcelona, Nou Camp
Vezette:
Ramos Marco

FC Barcelona:  Urruti- Sanchez, Migueli, Julio Alberto, Alexanco, Alonso, Carrasco, Schuster, Victor, Maradona, Marcos (Esteban)

Real Madrid: Agustin- Juan Jose, Isidro, Metgod, Salguero (San Jose), Gallego, Ito (Santillana), Angel, Garcia Hernandez, Del Bosque, Portugal

Gólszerzők: 0-1 - Santillana (15.), 1-1 - Maradona (21.- tizenegyesből), 2-1 - Alexanco (80.)

 

A csapatnak tehát sikerült kellemes élményekkel gazdagítani a szurkolókat az idény végén. A Real Madridot négyszer verték meg egy év alatt, és erre sem korábban, sem később nem akadt példa a klub történetében. Ráadásul sikerült két trófeával zárni a szezont, amihez pár hónap múlva még megnyerték a Szuperkupát is a Bilbao ellenében (3-1, 0-1), igaz, azokon a találkozókon Maradona nem vett részt. Bizakodással telve várták hát a szurkolók Maradona második szezonját a Barcelona színeiben, és a két kupa valamelyest nyugalmas körülményeket biztosított Menotti számára.

Az FC Barcelona összmérlege a szezonban: 68 mérkőzés, 37 győzelem, 19 döntetlen, 12 vereség, 125 rúgott és 56 kapott gól.

Maradona teljesítménye első barcelonai szezonjában:

Bajnokság: 20 mérkőzés/11 gól

Nemzetközi kupa: 4 mérkőzés/5 gól

Hazai kupa: 5 mérkőzés/3 gól

Ligakupa: 6 mérkőzés/4 gól

Összesen: 35 mérkőzés/23 gól

Végezetül két videó Maradona pár emlékezetes megmozdulásával:

 


A bejegyzés trackback címe:

https://barcavideo.blog.hu/api/trackback/id/tr541685408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása