Semmi különöset nem kell csinálnia Pep Guardiola csapatának a spanyol bajnokság zárófordulójában- csupán azt, ami eddig tizennyolcből tizenhétszer sikerült idén: győzniük kell hazai pályán (ezúttal a Real Valladolid ellen), és akkor minden kétséget kizáróan megszerzik a klub történetének huszadik bajnoki címét.

Mindenekelőtt hadd rögzítsem a szikár tényeket: 37 forduló elteltével 96 pontot gyűjtött össze Pep Guardiola gárdája- eggyel többet, mint legfőbb vetélytárs a Real Madrid. Mindez pedig azt jelenti, hogy (amint azt a bevezetőben is említettem) győzelem esetén biztosan bajnok a gránátvörös-kék alakulat. A teljesség kedvéért hadd vegyem sorra a többi lehetőséget is: akár a döntetlen vagy a vereség is beleférne abban az esetben, ha a királyi gárda nem tudna győzni a Málaga otthonában (amely gárda egyébként a Valladolidhoz hasonlóan szintén az életéért, vagyis a bentmaradásért harcol majd), hiszen pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény döntene, ez pedig (mint tudjuk) Xaviéknak kedvez(ne). Erre azonban nem lehet játszani. A Valladolidot szépen, sok góllal kell elverni, lehetőleg úgy, hogy a stadionba kilátogató közel százezer néző kilencven percen keresztül önfeledten üvölthesse, hogy "campeónes, campeónes"! Ilyen hangulatra vágyik majd a több millió tévé elé kuporodó rajongó is, és nehéz elképzelni (számomra egyenesen lehetetlen), hogy Messiék cserbenhagynának valamennyiünket.

A vendégek egyébiránt nincsenek rossz formában, legutóbbi öt meccsükből kettőt nyertek, ugyanennyin értek el döntetlent, és csak az Atlético Madrid vendégeként szenvedtek vereséget. Idegenbeli mérlegük ezzel együtt sem túl fényes: csupán három alkalommal voltak képesek győzni, emellett hétszer játszottak döntetlent és nyolcszor kikaptak. Több fórumon is kifejtettem már nézetemet, mely szerint csodaszámba menne, ha a Villareal után éppen ők lennének a második csapat a bajnokságban, mely ponttal távozik a Camp Nouból.  Vasárnap este ez egészen egyszerűen nem fordulhat elő...

S ha már itt tartunk, hadd emékezzek meg arról, hogy a Barca legutóbb tizenegy évvel ezelőtt ünnepelhetett bajnoki címet saját közönsége előtt, mikor is a Luis Van Gaal által trenírozott gárda Giovanni góljával 1-0-ra verte a Real Zaragozát. (Személyes élmény is fűz ehhez a találkozóhoz: egyik első Barca-meccsem volt ez, amit akkor magyar nyelvű sportcsatornák hiányában a TVE-n követtem figyelemmel). Most tehát itt a lehetőség, hogy a Valladolid ellen saját szurokolóik bíztatása és ünneplése közepette érjenek révbe Puyolék. Ezt a ziccert illik kihasználni.

Bár a sajtó mostanában a lehetséges átigazolásokkal van tele, azért ne feledjük el, hogy egy mérkőzés még hátravan az idei bajnokságból, ezt pedig éppen a tétje miatt muszáj a lehető legkomolyabban venni. Erre számítok Pep Guardiola részéről is, aki valószínűleg tökéletesen felkészítette csapatát. A hátvédsorban nem várható meglepetés, Maxwell távollétében a már teljesen egészséges Abidal is visszatérhet a kezdőbe. Elöl minden bizonnyal a saját nevelésű mélynövésű trió, Messi, Pedro és Krkics kezd majd, gesztus értékű cserékre leghamarabb a hatvanadik perc táján, legalább három gólos előnynél van kilátás. A középpálya összetétele azonban kérdéses. Xavi Sevillában reklamálásért összeszedte idénybeli ötödik sárga lapját, így eltiltás miatt nem szerepelhet. Egyelőre tehát csak Busquets játékára lehet mérget venni, hiszen Iniesta ugyan teljes értékű edzésmunkát végzett már az utóbbi napokban, nem valószínű, hogy egyből vállalni tud kilencven percet. Ebben az esetben pedig Keita, Touré és (az Athleticből felhívott) Thiago osztozhatna a fennmaradó két helyen.

Zárszóként pedig mi mást is írhatnék, minthogy vasárnap estére jó szórakozást és bajnoki cím ünneplést kívánok minden kedves culé társamnak! Nagyszerű idény végére tehetik fel Puyolék a koronát...

FC Barcelona - Real Valladolid
Barcelona, Camp Nou
vasárnap, 19:00 (tv: Sport1 - párhuzamosan a Málaga-Real meccsel)
Vezeti: Miguel Ángel Perez Lasa

Az FC Barcelona várható kezdőcsapata: Valdés- Alvés, Piqué, Puyol, Abidal- Busquets, Keita (Touré), Thiago (Iniesta)- Messi, Pedro és Krkics

Online streamek

Előzetes az utolsó fordulóhoz (Krkics és Higuaín nyilatkozatával)

Mezeket fel!

Tekintsd meg a januári idegenbeli összecsapás összefoglalóját!

S amikor legutóbb fogadtuk őket (Eto'o mesternégyes egy félidő alatt!)

Share/Bookmark


A bejegyzés trackback címe:

https://barcavideo.blog.hu/api/trackback/id/tr362001897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása