December 18-án, pénteken 12 órakor sorsolják ki Nyonban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek párosításait. Az eseményt az Eurosport élőben közvetíti.

Köszönhetően annak, hogy a Barcelona megnyerte csoportját a Bajnokok Ligájában, a legnagyobb ágyúkat (Manchester United, Chelsea, Arsenal) sikerült elkerülnie a nyolcaddöntőben, ám ne legyenek kétségeink: a BL ezen szakaszában már minden csapat komoly játékerőt képvisel, nem is beszélve néhány topligás élcsapatról, melyeket valószínűleg szívesen elkerülnének a katalánok. A szabályok szerint egy országból érkező csapatok nem találkozhatnak egymással, így a Real Madrid és a Sevilla akkor sem lehetne az ellenfelek között, ha a csoportjuk második helyén végeztek volna, és ugyanígy nem találkozhatnak a 16 között az Interrel sem, mellyel egy csoportban szerepeltek. Most pedig vegyük sorra a lehetséges jelölteket!

Vfb Stuttgart

Nincs igazán csúcsformában a sváb alakulat, amit ékesen bizonyít, hogy nemrégiben Christian Gross váltotta Markus Babbelt a vezetőedzői poszton. Ezzel együtt sem sikerült elmozdulniuk a kiesőzóna közeléből a Bundesligáben, a BL-ben azonban (igaz, nem valami veretes ellenfelek ellen) végül sikerült kiharcolniuk a továbbjutást egy ki-ki meccsen a román Unirea ellen. A Barcelonával legutóbb a 2007-2008-as szezon csoportkör fázisában találkoztak, és mindkétszer vereséget szenvedtek.

Bayern München

A korábbi Barca-edző Luis Van Gaal alakulata az idény eleji botladozások (oda-vissza vereség a Bordeaux-tól) után egyre inkább magára talál, s ezt egy Juventus ellen aratott fényes idegenbeli diadallal koronázták meg. A bajnokságban is egyre feljebb kúsznak a tabellán, jelenleg a harmadik helyen állnak mindössze két ponttal lemaradva a listavezető Bayer mögött. Legutóbb a tavalyi kiírás negyeddöntőjében találkozott egymással a Barca és a Bayern, és akkor az első mérkőzést követően nem sok kétséget hagytak Xaviék affelől, hogy ki jut tovább az elődöntőbe: a 4-0-ás hazai diadalt egy idegenbeli 1-1 követte.

Olympique Lyon

A bajnoki címet hosszú idő után tavaly elveszítő Lyon az utóbbi években rendre összefut a Barcával, tavaly a nyolcaddöntőben előbb 1-1-et játszottak Franciaországban, majd a Nou Campban igazi gálaelőadást láthatott a nagyérdemű, 5-2 lett a vége a katalánok javára. Bár azóta Juninho és Benzema is távozott a Stade Gerlandból, a Lisandro Lopez, Sidney Govou és Kim Kallstrom nevével fémjelzett gárdánál valószínűleg kellemesebb ellenfelet is el tudnak maguknak képzelni a gránátvörös-kék lelkületűek.

CSZKA Moszkva

Noha a legutóbbi bajnoki kiírásban (Oroszországban már befejeződött az idei bajnokság) csak ötödik helyen végzett a gárda, erejüket jelzi, hogy egy viszonylag erős csoportban sikerült megcsípniuk a második helyet a Besiktas és a német bajnok Wolfsburg előtt. A csapat két ásza a szerb válogatott erőssége, Milos Krasics, valamint az ifjú tehetség, Alan Dzagojev. Bár nem mondhatni, hogy félelmetes játékerőt képviselnek az oroszok, az utóbbi évek gyakori keleti kirándulásai (Kijev, Kazany, Donyeck) után ezúttal alighanem szívesen eltekintene egy hosszú kiruccanástól Pep Guardiola és legénysége.

AC Milan

A semleges szurkolók minden bizonnyal dörzsölnék a tenyerüket egy ilyen párosítás hallatán, hiszen Leonardo gárdája az egyik legerősebb ellenfélnek tűnik a lehetséges hét közül. A szezon eleji szörnyű forma ma már a múlté, idegenben győztek a Real ellen a BL-ben, a Serie A-ban feljöttek a második helyre, Pato is megtalálta góllövő cipőjét, Ronaldinho és Seedorf pedig ismét régi önmagát idézi. A brazil klasszis visszatérése külön pikantériát adhatna a párharcnak, hiszen másfél évvel ezelőtti dicstelen távozása óta nem járt a Nou Campban. Három évvel ezelőtt egyébként még az ő zseniális asszisztjának is köszönhetően egy öldöklő csatát követően a Barcelona jutott a BL döntőjébe, melyet aztán hosszú idő után sikerült ismét megnyernie!

FC Porto

A portugál kirakatcsapat hosszú évek óta stabil tagja a Bajnokok Ligája mezőnyének, de a 2004-es siker egyelőre egyedülállónak bizonyult. Idén is könnyedén jutottak tovább a csoportból (a ciprusi APOEL-t és az Atlético Madridot megelőzve) a Chelsea mögött a második helyen, ám a bajnoki tabellán elfoglalt harmadik helyezésnek aligha örülnek kék-fehérek szurkolói, noha hátrányuk csak egy pont az ősi rivális Benfica mögött. A nyáron Lyonba távozó Lopezt úgy néz ki, Falcao tökéletesen tudja pótolni, és amennyiben őket kapná ellenfélnek a Barca, a beszédes nevű Hulkra is érdemes lesz külön odafigyelnie Puyoléknak.

Olympiakosz Pireusz

Talán az egyik leggyengébb csoportban sikerült kiharcolnia a továbbjutást Zico együttesének, ám ismerve a görögországi stadionok hangulatát, no meg a csapat erősségét, kijelenthetjüök, hogy az Olympiakosz ellen egyetlen csapat sem mehet biztosra. Mindezekkel együtt talán sok katalán álmában szerepel ez a párosítás, és a Stuttgart, valamint a Moszkva mellett valóban ellenük lehet talán a legnagyobb esélye Guardiola legénységének.

 

Mialatt tehát Abu-Dhabiban küzdenek a játékosok idénybeli hatodik trófeájukért, holnap délben kiderül, kivel találkoznak jövő tavasszal a BL-ben. Ezúttal már nem engedhetnek meg maguknak még egy kisklást Messiék, mert az itt már végzetesnek is bizonyulhat. Mindenképpen az ő esélyeiket növeli az a tény, hogy a visszavágót majd hazai pályán, a Nou Campban rendezhetik.


Szólj hozzá!

Címkék: bl

A bejegyzés trackback címe:

https://barcavideo.blog.hu/api/trackback/id/tr661604420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása