Több alkalommal is előfordult, hogy olyan klasszist igazolt a Barcelona, akitől joggal remélte, hogy a csapattal majd sikert sikerre halmoz. Ezek közül sajnos nem mindenki felelt meg az elvárásoknak, vagy ha meg is felelt volna, különböző személyes ellentétek, viták nem tették lehetővé számukra az igazi kibontakozást- gondoljunk csak Romario másfél, vagy Ronaldo egyéves tündöklésére. De mind közül kimagaslik egy név: Diego Armando Maradonáé, akitől egy szezonon keresztül csodákat láthatott a közönség, ám a második barcelonai esztendeje csúfos kudarcokkal volt teli, és végül távozásra kényszerült, hogy aztán a Napolinál legyen "Megváltó". (Figyelem: a bejegyzés több, mint 36 percnyi videót tartalmaz, érdemes rá időt szakítani!)

Az 1981-82-es szezon összességébe csalódást keltőre sikerült. A gárda hiába vezetett még hat fordulóval a bajnokság vége előtt öt pontos előnnyel (ne feledjük, két pontos rendszer volt ekkor még), hátralévő mérkőzéseiből egyet sem tudott megnyerni, így végül az üldöző Real Sociedad játékosainak nyakába akasztották az aranyérmeket. A közönség óriási csalódásként élte meg a biztosnak hitt arany elvesztését, és fájdalamukat csak részben enyhítette a három éven belül másodszor elnyert KEK-serleg (a hazai pályán rendezett döntőben Simonsen és Quini góljával fordítottak és nyertek végül 2-1-re a belga Standard Liége ellenében). Így Udo Lattek vezetőedzőnek minden apró lépését jól meg kellett gondolnia, tudván, még egyszer nem hibázhat a gárdával. Nunez is hasonlóképpen gondolkodott, és éppen ezért egy világsztár megszerzésén fáradozott, és ezen erőfeszítéseit végül siker koronázta. Rekordot jelentő, 7,3 millió amerikai dollár ellenében megszerezték a Boca Juniorstól Diego Maradonát, akit sokan már ekkor a földkerekség legjobb játékosának tartottak. Érkezését hatalmas érdeklődés előzte meg. A '82-es vb-re kibővített Camp Nouba 50.000-en látogattak ki Maradona bemutatására, és a közvélemény vérmes reményeket táplált az új szezonra, joggal bízva abban, hogy Diego, és a már eddig is kedvenc Schuster együtt remek párost alkot majd. Az együttes egyetlen érzékeny veszteségét a korábbi dán aranylabdás, (és helyi kedvenc) Allan Simonsen távozása jelentette.

Bíztató kezdés után csúfos kudarc

Az elvárásoknak megfelelően, Maradona rögtön elkezdte termelni a gólokat, mind a hazai bajnokságban, mind a nemzetközi kupában. Az első négy fordulóban három gólt szerzett, igaz a gárdát több kellemetlen meglepetés is érte (vereség rögtön az első fordulóban a Valenciától, döntetlen hazai pályán a Zaragoza ellen). Összességében azonban bizalomkeltő volt az idénykezdet. A 12. fordulóig Maradona öt gólt szerzett, a csapat neve mellett is csupán egy vereség szerepelt, és négy ponttal voltak lemaradva az éllovas Real Madrid mögött a tabellán. Ilyen körülmények között készülhettek tehát a szezon első, idegenbeli El Clásicó-jára. A találkozón aztán az "isteni Diego" remek teljesítményt nyújtott, ő jelentette a legnagyobb veszélyt Augustin kapujára. Végül két gólpasszig jutott, így Esteban és Quini gólja magabiztos, 2-0-ás Barca-sikert eredményezett (különösen utóbbi találat volt tetszetős: Quini jó 25 méterről emelt a kapuba).

 

A hangulatot tovább javította a következő fordulóban elért győzelem a tavalyi bajnok Sociedad ellen, ráadásul a mérkőzés egyetlen gólját Maradona szerezte, így a hátrány már csupán két pontosra olvadt a Real mögött. Ekkor azonban beütött a krach: Maradonát megtámadta a hepatitisz! Persze soha nem tudjuk meg, mi lett volna, ha az argetinnak sikerül végigjátszania mindkét barcelonai idényét, úgyhogy rögzítsük a puszta tényt: Diego 12 fordulón keresztül nem tudott a csapat rendelkezésére állni, és noha ezidő alatt is szépen gyűjtögette a gárda a pontokat, a 27. fordulóban úgy tért vissza, hogy a Barcelona a harmadik helyet foglalta el a tabellán, négy ponttal lemaradva az éllovas Athletic Bilbao- Real Madrid kettős mögött. Idő közben az edzői poszton is változás történt: Udo Latteket César Luis Menotti váltotta, állítólag kifejezetten Maradona kedvéért. Hiába tért azonban vissza az argentin klasszis a Betis ellen a pályára, így is csupán döntetlenre voltak képesek ellenük hazai pályán. A következő körben aztán kezdtek szépen alakulni a dolgok: a Blaugrana idegenben rámolt be négyet a Celta Vigonak, a Real viszont Baszkföldön botlott a Sociedad ellen, a tavaszi El Clásicóra tehát három pontra csökkent a differencia a két csapat között. A zsúfolásig telt Camp Nou közönsége aztán örömmel vehette tudomásul, hogy kedvenceik a szezon során már másodszor (és nem utoljára!) győzték le a nagy riválist, a találkozón ráadásul Maradona is gólt szerzett, valamit kiosztott egy gólpasszt Periko Alonsónak!

 

(A teljes mérkőzés letölthető innen.)

Négy fordulóval a bajnokság befejezése előtt tehát egy pontra megközelítették a fővárosiakat, és mindössze két egységgel álltak az élre ugró Athletic mögött a tabellán- elérhető közelségbe került tehát a bajnoki cím! Ez a közelség azonban nem tartott túl soká: Két szerencsétlen kimenetelű baszkföldi túra, és két vereség (egy a tavalyi, egy az idei bajnoktól) szertefoszlatta a gránátvörös-kék álmokat. A bajnokságot tehát végül az utolsó fordulóban a Bilbao nyerte meg, a szurkolóknak pedig már csak egy kiütéses győzelem miatt (no meg egy Maradona-mesterhármas okán) volt okuk örülni, a gyengécske Las Palmas ellen. A gyenge hajrának köszönhetően végül a dobogóról is lecsúszott a gárda, és csupán a negyedik helyen zárta a bajnokságot. Don Diego azonban nem okozott csalódást: annak ellenére, hogy betegsége miatt több, mint három hónapot volt kénytelen kihagyni, az együttes házi gólkirálya lett a maga tizenegy góljával, megelőzve a nyolc gólos Carrascót és a hét gólos Schustert.

Az 1982/83-as bajnokság összes mérkőzése (a fordulóra kattintva megtekinthető a mindig aktuális tabella):

1. forduló: 09.04.   FC Valencia - FC Barcelona 2:1 Maradona
2. forduló: 09.11.   FC Barcelona - Real Valladolid 3:0

Maradona, Marcos,

Alonso

3. forduló: 09.19.   FC Sevilla - FC Barcelona 0:0  
4. forduló: 09.25.   FC Barcelona - Real Saragossa 1:1 Alonso
5. forduló: 10.02.   Atletico Madrid - FC Barcelona 1:1 Marcos
6. forduló: 10.09.   FC Barcelona - Espanyol Barcelona 1:0 Marcos
7. forduló: 10.17.   FC Malaga - FC Barcelona 1:4

Alexanco, Victor,

Maradona, Carrasco

8. forduló: 10.24.   FC Barcelona - Sporting Gijon 1:1 Schuster
9. forduló: 10.30.   Racing Santander - FC Barcelona 0:4

Quini, Marcos,

Maradona, Carrasco

10. forduló: 11.06.   FC Barcelona - UD Salamanca 3:0

Schuster, Victor,

Maradona

11. forduló: 11.10.   Real Betis - FC Barcelona 1:1 Alexanco
12. forduló: 11.21.   FC Barcelona - Celta Vigo 2:2 Victor, Maradona
13. forduló: 11.27.   Real Madrid - FC Barcelona 0:2 Esteban, Quini
14. forduló: 12.05.   FC Barcelona - Real Sociedad 1:0 Maradona
15. forduló: 12.12.   FC Barcelona - Athletic Bilbao 0:1  
16. forduló: 12.18.   UD Las Palmas - FC Barcelona 2:1 Migueli
17. forduló: 01.02.   FC Barcelona - CA Osasuna 3:0 Alonso (2), Moran
18. forduló: 01.05.   FC Barcelona - FC Valencia 1:0 Victor
19. forduló: 01.09.   Real Valladolid - FC Barcelona 1:3 Moran (2), Marcos
20. forduló: 01.15.   FC Barcelona - FC Sevilla 1:0 Schuster
21. forduló: 01.23.   Real Saragossa - FC Barcelona 2:2 Schuster, Carrasco
22. forduló: 01.30.   FC Barcelona - Atletico Madrid 2:1 Schuster, Alonso
23. forduló: 02.06.   Espanyol Barcelona - FC Barcelona 0:3

Carrasco, Alonso,

Victor

24. forduló: 02.09.   FC Barcelona - FC Malaga 2:1 Alonso, Quini
25. forduló: 02.19.   Sporting Gijon - FC Barcelona 0:0  
26. forduló: 02.26.   FC Barcelona - Racing Santander 0:2  
27. forduló: 03.05.   UD Salamanca - FC Barcelona 1:1 Schuster
28. forduló: 03.12.   FC Barcelona - Real Betis 1:1 Carrasco
29. forduló: 03.20.   Celta Vigo - FC Barcelona 0:4

Alexanco, Alberto,

P.Alonso, Carrasco

30. forduló: 03.26.   FC Barcelona - Real Madrid 2:1 Maradona, P. Alonso
31. forduló: 04.02.   Real Sociedad - FC Barcelona 1:0  
32. forduló: 04.10.   Athletic Bilbao - FC Barcelona 3:2 Maradona, Urbano
33. forduló: 04.17.   FC Barcelona - UD Las Palmas 7:2

Maradona (3), Alberto,

Marcos, Schuster,

Carrasco

34. forduló: 05.01.   CA Osasuna - FC Barcelona 1:0  

 

Kínos kudarcok Európában

A gárda az európai színtéren címvédőként mutathatta meg magát a Kupagyőztesek Európa Kupájában. Az első körben ellenfélül kapott ciprusi Apollón Limassol még nem okozott különösebb gondot: Rekordot jelentő 8-0-val küldték haza őket, az első mérkőzésen Maradona meg is szerezte első mesterhármasát Barca-mezben, mellette még Schuster is duplázni tudott (2003-ban aztán Ronaldinho szerzett három gólt a szlovák Púchov elleni 8-0-ás mérkőzésen, így az ő segítségével is állították be ezt az azóta is megdönthetetlen klubrekordot.) A második körben érkező Crvena Zvezda azonban már nehezebb feladatnak ígérkezett, de Maradona és Schuster zsenialitása ezt a párharcot is eldöntötte: az első, belgrádi találkozón mindketten dupláztak, Diego ráadásul szerzett egy élményszámba menő találatot: a félpályától megindulva elfektetett két védőt is, majd húszról elegáns mozdulattal emelt a kapuba.

A visszavágón elért 2-1-es győzelem egyben azt jelentette, hogy a gárda 6-3-as összesítéssel masírozott a negyeddöntőbe. Ott aztán az Austria Wien várt rájuk, nem tűnt tehát leküzdhetetlen akadálynak az elődöntőbe jutás... mégis az lett. Már az idegenbeli 0-0 is csalódást keltő volt, de a hazai pályán elért 1-1 szinte sokkal ért fel a szurkolók számára. Alexanko révén csupán egyenlítenie sikerült a gárdának, így az idegenbeli gólnak köszönhetően az osztrákok léptek tovább.

Az FC Barcelona mérkőzései a Kupagyőztesek Európa Kupájában

1. forduló: 09.15.   FC Barcelona - Apollon Limassol 8:0

Schuster (2),

Maradona (3), Urbano,

Victor, Alexanco

1. forduló: 09.29.   Apollon Limassol - FC Barcelona 1:1 Moratalla
2. forduló: 10.20.   Crvena Zvezda
- FC Barcelona 2:4

Maradona (2),

Schuster (2)

2. forduló: 11.03.   FC Barcelona - Crvena Zvezda
2:1 Schuster, Alexanco
Negyeddöntő: 03.02.   Austria Wien - FC Barcelona 0:0  
Negyeddöntő: 03.16.   FC Barcelona - Austria Wien 1:1 Alexanco

 

Az előző évi KEK-sikernek köszönhetően az Európai Szuperkupáért is megmérkőzhetett a gárda (Maradona nélkül), itt az ellenfél a tavalyi BEK-győztes Aston Villa volt. Ekkor még januárban, oda-visszavágós mérkőzéseken dőlt el a trófea sorsa, és sajnos ezúttal sem a katalánok javára: Hiába szerzett Marcos révén egy gólos előnyt hazai pályán a Barcelona, a visszavágón végül hosszabbítást követően 3-0-ás Villa-siker született, így a '79-es Nottingham Forest elleni elbukott párharcot követően ezúttal sem sikerült elhódítaniuk ezt a trófeát. (Erre még egyébként egészen '93-ig várniuk kellett.)

Európai Szuperkupa:

1. mérkőzés 01.19.   FC Barcelona - Aston Villa 1-0 Marcos
2. mérkőzés 01.26.   Aston Villa - FC Barcelona 3-0 (h.u.)

 


A bejegyzés trackback címe:

https://barcavideo.blog.hu/api/trackback/id/tr81684576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bélinho 2010.01.21. 00:23:41

Kedves Szerző!

Örömel olvasom már hetek óta az Ön bejegyzéseit itt a világhálón. Szakszerű és minden igényt kielégítő tudósításai egy igényes labdarugást szerető embernek, felüdülés szürke hétköznapok gondterhelt lavinájában.
Azonban, hosszas megfigyelés után, nyakon csíptem kedves kollega. Bár Maradona játékát volt szerencsém élőben látni,de úgy gondolom , hogy a mai világban, a mai Barca számára fontosabb a hír, hogy Guardiola hosszabítási szerződése, vagy annak jövőbeli fikciója. Kérem a közeljövőben véleményezze ezt a fontos eseményt, mert szerintem, ez egyik alap pillére annak, hogy a "blaugrana" az utóbbi években átvette, a "fehér balett" szerepét a football világában.
Bejegyzéseit, továbra is nagy szeretettel várom, és nagy odafigyeléssel olvasom!

Tisztelettel:

Hegyi Iván
süti beállítások módosítása