Nem akármilyen kontingenssel képviselteti magát szeretett klubunk a dél-afrikai világbajnokságon, hiszen tizennégy játékosunk vesz részt a rangos eseményen- vagyis több, mint egy kezdőcsapatnyi. Ebből is látszik, hogy többen is úgy szorítottak helyet maguknak nemzeti csapatukban, hogy közben az idény során nem voltak stabil kezdők Pep Guardiolánál. Persze illik megjegyeznem, hogy az egy szem David Villa úgy képviseli klubunk színeit, hogy a Camp Nouban eddig vagy csak táblával a háta mögött, vagy pedig ellenfélként szerepelt. Kilenc nap múlva útjára indul a labda a legnagyobb seregszemlén, így (velem együtt) immáron mindenki vb-lázban ég!

 

Franciaország (a mi fiaink: Eric Abidal és Thierry Henry)

 

 

 

Fiaink kilátásai: Korábban nyugodt szívvel mertem volna kijelenteni, hogy mindkét fiunk kezdőhelye biztos a válogatottban. Mára azonban változott a helyzet: Thierry Henry csak elvétve kapott szerepet Pepnél, az írek elleni pótselejtezőn bemutatott kezezős gólpassza után pedig egész világra kiterjedő össztűz zúdult rá. Még saját nemzete is felháborodott miatta, olyan erkölcstelennek ítélték ezt a teljesen természetes és félig önkéntelen mozdulatot. Az már kevesebbeknek jutott eszébe, hogy talán a partjelző vagy a játékvezető felelősségét firtassák, és érdekes módon másoknak szemet hunytak ilyen gaztett felett. Persze elsősorban nem emiatt várható a kispadra a kapitány, sokkal inkább Anelka sokadvirágzása miatt.

Eric Abidal viszont "vénségére" érett igazi világklasszissá. Meglehet, hogy az objektivitás nélkülézésével vádolható azon nézetem, mely szerint jelenleg ő földkerekség legjobb balhátvédje, ettől függetlenül tartom. Ezen a poszton akad egy másik klasszisuk is a franciáknak Patrice Evra személyében, így  balszerencséjükre (mint arra korábban már számos példát láttunk) Domenech alighanem kénytelen lesz őt a védelem tengelyébe beküldeni, noha mindenki jól tudja, hogy ott néha hajmeresztő dolgokra képes. Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki észrevette, hogy ellenfelét mindig a bal lába felé tereli- ez pedig középről általában nehezebben kivitelezhető.

 

Előrejelzés: Legfeljebb negyeddöntő

 

Raymond Domenech szövetségi kapitányon kívül valószínűleg kevesen (vagy tán még ő sem) hisznek a gallok sikeres vb-szereplésében. Már a csoportból sem lesz könnyű továbbjutniuk, ha tippelnem kellene, azt mondanám, nem is sikerül nekik, és úgy járnak majd, mint a 2002-es vb-n, vagy két évvel ezelőtt az EB-n. Szerencséjükre azonban a házigazda az első kalapba kerül, így azért lehet némi esélyük. A nagy generáció tagjai szép lassan kikoptak/nak, és valóban nehezen elképzelhető a Németországban végrehajtott bravúr megismétlése. Ribéry és Gourcuff ehhez önmagában kevés. Valószínűleg a szerbek is hálával adóznak a Francia Labdarúgó Szövetség azon döntése előtt, mely a posztján hagyta az öntörvényű kapitányt. Így legalább nem kényszerültek pótselejtezőre...

 

Mexikó (a mi fiunk: Rafael Márquez)

 

 

 

Márquez kilátásai: Talán barcelonai karrierje leggyengébb idényét tudhatja maga mögött a mexikói, kinek egyébként múltbéli szolgálataiért oly sok hálával tartoznak a katalán csapat hívei. Tavaly még csak Piqué szorította őt ki a csapatból, idén már a másfél éves kihagyást követően visszatérő Milito is. Ennek ellenére jó esélye van a válogatottbeli  kezdőtagságra, lévén Javier Aguirre nem rendelkezik túl mély merítési lehetőségekkel. Így tehát Jonny Magallónnal karöltve valószínűleg ő fogja alkotni a védelem tengelyét a nyitómérkőzésen, bár meglehet, hogy egy sorral feljebb, a védelem előtt kap majd szerepet, hiszen ezen a poszton sem dúskál minőségi játékosokban az azték futball. Rafa pedig itt (is?) képes megbízható teljesítményre. Könnyedén lehetett volna egyébként két fős a barcelonai kontingens, de az egyelőre a szárnyait bontogató Jonathan dos Santos a végső keretszűkítésnél fennakadt a rostán.

 

Előrejelzés: A csoportkört sem élik túl

 

Nagy kérdés, hogy mennyire lesznek képesek túllépni korábbi önmagukon a mexikóiak. Az igazi nagy dobbantás ugyanis még várat magára, és valljuk be, legfőbb céljuk az lehet, hogy tovább jussanak, mint az amcsik. Az igazán kulcsfontosságú meccsen, a 2002-es vb nyolcaddöntőjében Donovanék kerekedtek felül, igaz, tavaly Mexikó csúnyán elverte a B-csapatukat az Arany-kupa döntőjében. A selejtezőkön bemutatott döcögés és az abból fakadó kapitánycsere is jelzi azonban, hogy ez a mexikói csapat egyelőre nem a legütőképesebb.

 

Argentína (a mi fiunk: Lionel Messi)

 

 

 

Messi kilátásai: Én magam a nyakamat merném tenni Messi tündöklésére, ha... a szövetségi kapitányt nem Diego Maradonának hívnák. De így hívják, így viszont bármi megtörténhet. A világ futballjának egyik legnagyobb rejtélye, hogy a klubjában tündöklő klasszis vajon miért nem képes kiemelkedő teljesítményre nemzeti együttesében. Illetve nem is az: egyértelmű, hogy Messinek nem az előretolt ék szerepköre fekszik a leginkább egy két csatáros rendszerben, és egyértelmű, hogy ott más kvalitású társakkal van körülvéve, más minőségű labdákat is kap, mások, máshogy, máshova teszik neki a zsugát. Itt viszont minden az ő vállára nehezedik és hát egyedül maga sem képes a csodára (megnyerni a vb-t)- éppen csak Maradonának nem tűnik fel a dolog. Persze az argentin viszonylag gyorsan felejtő nép, és a "Bolha" hiába vezette őket aranyéremig a gyerekfoci vb-n vagy a pekingi olimpián, és hiába kápráztatta el a nagyérdeműt ilyen gólokkal a 2007-es Copa Américán, ő "idegenszívű", és szerintük nem is akar igazán vb-t nyerni...

 

Előrejelzés: Bármi lehet

 

Minden tiszteletem az "Istenié", de nagyrészt a játékosok kvalitásai mondatják ezt velem, nem pedig a Maradona-érában bemutatott szemkápráztató játék. (Hogy az olyan pazar képességű játékosok hiányáról, mint Zanetti vagy Cambiasso (vagy-khm-Gabi Milito...) már ne is beszéljünk). A vb-selejtezőkön többször is égtek, mint a Reichstag, elég csak a bolíviai magaslatokra, a hazai örökrangadóra Dungáék ellen, vagy az asuncióni estére gondolnunk, mikor is az volt az ember érzése, hogy ezek akkor se lőnek gólt, ha reggelig hagyják őket játszani. A teljesség kedvéért azért illik megjegyezni, hogy a vb-re csak-csak kijutottak valahogy, a csapat körül pedig teljes a nyugalom s az egyetértés. Csak ne kaptak volna ki még egy tartományi válogattól is, biztosan én is sokkal komolyabban számolnék velük.

 

Elefántcsontpart (a mi fiunk: Yaya Touré)

 

 

 

Touré kilátásai:  A mi "Sziklánk" betonbiztos alapköve hazája nemzeti válogatottjának- ellentétben klubcsapatával, ahol idén javarészt a kispadról csodálhatta társai remek teljesítményét. Bizony nem is könnyű számára megemészteni, hogy egy huszonegy éves katalán bugris szorította őt ki a kezdőcsapatból, noha az idény vége felé, mikor kicsivel több lehetőséghez jutott, bizony párszor nyílott alkalma lenyűgözni a nagyérdeműt. Sajnos azonban egyre több jel utal arra, hogy Guardiolának végül sikerül elüldöznie a világ egyik- ha nem a- legjobb védekező középpályását, kinek erőtől duzzadó (s egyben látványos) játékát azért a vb-n egészen biztosan csodálhatjuk.

 

Előrejelzés: Talán továbbjutnak a csoportból

 

Elefántcsontpart már négy éve is titkos favorit volt, akkor azonban egy már tét nélküli meccsen elért győzelemnek örülhettek csupán. Az élet ismét felkínálta számukra a lehetőséget, hogy a "halálcsoportból" továbbjutva bizonyítsák rátermettségüket, s egy Tourékból, Drogbából, Ebouéből, Kalouból álló csapatnak egyszer ez életben illene is élnie ezzel. Azonban! Afriai csapat lévén nem nagyon sikerült még találniuk egy épkézláb kapust, mint ahogy a válogatottat sem övezi színtiszta profizmus. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a téli Afrikai Nemzetek Kupáján történt bukta után egyből égetően sürgős szükségét érezték a váltásnak, s márciusban sikerült is kinevezniük a Mexikóból valósággal menekülő Sven-Gören Erikssont.

 

Brazília (a mi fiunk: Daniel Alvés)

 

 

 

Alvés kilátásai: A Barca házi pokolfajzata egész idényben robotolt fel-alá a jobbszélen, és bizony az idény vége felé rendszerint befásul kissé. Bármit is állítsanak az elvakult katalán hívők, Alvés balszerencséjére brazilnak született a világ jelenlegi legjobb jobbhátvédje, így a "mi Danink" valószínűleg főként csak csereként jut majd szóhoz Dél-Afrikában. Esetleg Portugália ellen kezd majd, mikor már mindkét csapat továbbjutott, és Spanyolországra bízzák a döntést, hogy válasszon magának ellenfelet közülük. Persze nem szabad elfelejteni, hogy Alvés játszott már balhátvédet és jobb oldali közzéppályást  egyaránt, és könnyen meglehet, hogy Dunga nem szeretné kiaknázatlanul hagyni a dinamitban rejlő lehetőségeket, hanem inkább ezek valamelyikén szerepelteti majd (ha már Maxwellt otthon hagyta). Vagy csak simán beáll csereként, ha meleg a pite, és eldönti a továbbjutást.

 

Előrejelzés: Legalább elődöntő (ha elkerülik a spanyolokat)

 

Sokan gyengébbnek ítélik ezt a brazil csapatot a megszokottnál, és ebben van is valami, elvégre ritkán adatik meg, hogy egy Ronaldo, egy Ronaldinho és egy Rivaldo egyszerre teljesítsen küldetést egy csapatban. Dunga azonban a csapategység szellemében alkotott meg egy közel tökéletes együttest, amely akár egy gyengébb Kakát is elbírhat (mondjuk egy Felipe Melót is már nem biztos). A közelmúltban szambázni tanultak az olaszok, a most is ellenfél portugálok, az argentinok (lásd elébb), Rióba került a Konföderációs Kupa, és lőttek egy olyan, de olyan gólt az íreknek, amit én egy álló hétig naponta legalább ötször megnéztem.  Igaz, a vb-re hibátlanul kijutó angolokat csak egy góllal verték Dohában. Aki szerint nem elég erősek, az kicsit el van kényeztetve...

 

Spanyolország (a mi fiaink: Victor Valdés, Carles Puyol, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Pedro Rodriguez és David Villa)

 

 

 

 

Fiaink kilátásai: Tekintettel arra, hogy a spanyol kontingens a legterebélyesebb (ráadásul rizla bőséges elemzéssel szolgál róluk), kutyafuttában haladok csak végig a soron. Valdés nem valószínű, hogy lehetőséghez jut a valamiért elmozdíthatatlan Casillas (és Reina?) mögött- esetleg a bronzmeccsen vagy Chile ellen, mikor már továbbjutott a csapat. A Puyol-Piqué belső védő párosnál kevés összeszokottabb leledzik a világon, Del Bosque hülye lenne megbontani ezen meghitt egységet. Xavi a csapat esze, akárcsak Barcelonában, ő fog felelni... szinte mindenért. Iniesta- úgy tűnik- maga mögött hagyta makacs sérülését, ez esetben pedig Xavival alkothat ördöngős párost a középpályán. Busquetsben mostanában egyre jobban bízik Del Bosque is, és ha a közelmúlt kísérletezéseit vesszük alapul, elképzelhető, hogy Xabi Alonsóval közösen felelnek majd a védekező feladatokért a középpályán. Elöl Pedro jobbára epizódszerepre számíthat csak,  Navas és Silva is előtte helyezkedik el a sorban. Torresről és Villáról már nem is beszélve. Villa, az "új fiú", a földkerekség egyik legrettegettebb góllövője, a 2008-as EB gólkirálya, ha patetikus akarok lenni, azt mondom, maga a két lábon járó gólveszély. Ő is stabil kezdő.

 

Előrejelzés: Legalább elődöntő (ha elkerülik a brazilokat)

 

Torres gólja 2008-ban egy új időszámítás kezdetét jelentette a spanyoloknál. Az örök vesztesek győztek, és... jószerivel azóta is folyton csak győznek. A selejtezőket tíz győzelemmel abszolválták (persze egy török-bosnyák-belga-észt-örmény ötösfogatot oda-vissza verni "semmiség"- mondhatnák az ellendrukkerek, ha az ő csapatuk utánuk tudná csinálni), még a barátságos meccseken is sorra verték a nevesebbnél nevesebb ellenfeleket. Egy kis elemózsiával látták el Maradona kritikusait, majdnem megbuktatták Domenechet, és én személy szerint ezúton élnék a gyanúval, hogy csak azért szenvedtek vereséget tavaly az amcsiktól, nehogy ideje korán kiderüljön, melyik a jobb csapat: Bazília vagy ők. Elvégre kit érdekelne akkor az idei vb, nemde?

 


3 komment

Címkék: előzetes vb

A bejegyzés trackback címe:

https://barcavideo.blog.hu/api/trackback/id/tr432049982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lionel85 2010.06.03. 23:23:20

Jó írás, gratula hozzá!

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2010.06.05. 18:07:09

Köszi szépen! Ezek szerint jórészt egyetértesz. :-) Az argentin résszel is?